Teras Gesa Segera Adakan Sidang Parlimen Khas

TERAS mengesa agar sidang khas  Parlimen diadakan untuk membincangkan kesan kenaikan harga minyak yang telah diumumkan serta sedang berkuatkuasa sejak kelmarin.

TERAS berpendapat adalah penting untuk isu ini tidak meletuskan keadaan yang tidak terkawal dan menjejaskan keselamatan Negara apabila kemarahan rakyat tidak dapat dibendung.

Kemarahan rakyat yang sepatutnya dapat dijangka oleh pihak kerajaan tidak boleh dibiarkan kerana isu ini memberi kesan yang sangat besar kepada golongan yang berpendapatan rendah.

Kami berpendapat pihak kerajaan kurang bijak memutuskan kenaikan yang besar ini sedangkan kerajaan sendiri tahu benar implikasi yang akan berlaku.

Membentangkan dan berbincang dengan semangat menjaga kepentingan nasional sepatutnya diadakan di Parlimen agar suatu permuafakatan antara semua ahli parlimen dari pelbagai parti dapat dibuat.

Soalnya kenapa keputusan ini dianggap boleh diurus oleh kerajaan jika berlaku kemarahan rakyat dengan hanya memberi pengumuman bahawa kerajaan akan memberi subsidi yang lain untuk merengankan bebanan rakyat. Kerajaan tidak boleh bersikap ambil mudah seoalah-olah rakyat akhirnya akan terima keputusan ini tanpa bantahan dengan mengandaikan rakyat tidak berkuasa berbuat apa-apa.

Kami percaya jika kerajaan mengambil sikap telus dan jujur menerangkan siatuasi sebenar serta dapat menunjukkan langkah yang lebih akomodatif terhadap krtitikan pembangkang bagi memberi penjelasan yang benar dan tepat , keadaan tegang seperti yang berlaku sekarang dapat dielakkan.

TERAS berpendapat sememangnya ada asas bila rakyat ingin melahirkan rasa tidak puas hati terhadap situasi yang mereka hadapi terutama bila pihak kerajaan tidak mahu mendengar rintihan dan keresahan rakyat. Keadaan akan menjadi lebih rumit apabila persoalan ketidaktelusan , kepincangan mengguna wang Petronas tidak dijelaskan secara terbuka dan jujur oleh kerajaan.

TERAS mendesak agar sidang khas Parlimen diadakan secepat mungkin supaya keadaan yang sebenarnya dapat dibahas dengan lebih rasional agar keadaan kacau bilai awam dapat dielakkan. Ahli Parlimen boleh dengan itu mencapai kesepakatan untuk menjelaskan kepada rakyat bagaimana Negara perlu menghadapi situasi yang meruncing ini.

Mohd Azmi Abdul Hamid

TERAS Pengupayaan Melayu

Advertisements
Perihal

TERAS PENGUPAYAAN MELAYU, sebuah badan bukan kerajaan yang memperjuangkan agenda melayu

Dikirim dalam KENYATAAN MEDIA

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Perhubungan TERAS

Bagi mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai TERAS Pengupayaan Melayu (TERAS), sila hubungi:

Salman Siddiqiy (019-4013782)
Cikgu Azmi (019-4744856)
Tarmizi (017-5606131)

KELAS BAHASA ARAB
(selangkah memahami al-Quran dan As-sunnah)
Di Kiosk Palestin, Sungai Petani
Hubungi : Ustaz Salman 019-4013782

laman utama
Jumlah Pengunjung
  • 365,480 hits
Kalendar
Jun 2008
I S R K J S A
« Mei   Jul »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
%d bloggers like this: