Majlis Peguam Mempersoalkan Kontrak Sosial Berniat Serong

TERAS membantah tujuan Forum anjuran Majlis Peguam yang mempersoalkan kontrak sosial yang sudah menjadi sebahagaian dari Perlembagaan Persekutuan.

Semangat yang ingin ditonjolkan oleh Maklis Peguam ternyata untuk mempersoalkan kedudukan istimewa yang diperuntukkan dalam Perlembagaan untuk orang Melayu.

Sementara kami mendapati Majlis Peguam cuba merumuskan bahawa hak istimewa orang Melayu tidak lagi ujud ,  TERAS berpendapat bahawa kontrak sosial yang dipersetujui antara kaum di negara ini ketika menuntut kemerdekaan adalah  berasaskan bahawa bangsa teras di negara ini adalah orang Melayu.

Persepakatan sejarah yang berkaitan dengan hal ini adalah sangat fundamental kerana ia merupakan sebab kenapa kita bersetuju untuk menuntut kemerdekaan bersama kaum lain dengan meletakkan bahawa penghuni asal tanah air ini sebelum kedatangan penjajah  adalah orang Melayu.

Bermakna hak orang Melayu yang telah menpunyai sistem urustadbir dan pemerintahan tersendiri di negara ini menjadi asas penting untuk kaum lain menghormati kenapa peruntukan Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan diterima.

Lantaran itu untuk terus mempersoalkan mengenai kedudukan istimewa orang Melayu di negara ini adalah suatu percubaan untuk menafikan hakikat bahawa majoriti asal bangsa yang menjadi komposisi pendududuk negara ini ketika pembentukkan  Malaysia adalah orang Melayu.

Sekaligus ia merupakan percubaan untuk merombak segala persetujuan asal yang telah menjaga keharmonian perhubungan antara kaum di negara ini.

Hanya dengan alasan bahawa semua bangsa berhak ke atas kemakmuran negara ini tidak harus dikaitkan dengan hak keistimewaan bangsa Melayu.

Kami tidak nampak kenapa persoalan ini harus ditimbulkan padahal hak bangsa lain tidak pernah dinafikan di negara ini , malah terjamin mengikut undang-undang Perlembagaan negara.

Jika sekalipun ada hal-hal yang dirasa tidak puas hati ,  yang jelas kaum lain keseluruhannya maseh mendapat kedudukan yang selesa di negara lain dari segi ekonomi dan politik.

Kami tidak menafikan bahawa kelompok yang terpinggir dan miskin terdapat dalam pelbagai kaum , akan tetapi menafikan juga fakta bahawa kelompok  Melayu dan bumiputera-lah yang maseh berada distrata bahawa dalam ekonomi negara , adalah suatu tindakan yang jelas mempunyai agenda tersirat.

TERAS membantah keras jika pihak Majlis Peguam mahupun mana-mana kumpulan yang lain terlalu ghairah menjadikan alasan hak asasi manusia  sebagai alasan untuk secara borong menolak hak keistimewaan orang Melayu. Tindakan ini tidak lain adalah berniat mahu   menidakkan kepentingan memuliharaan kontral sosial di negara ini.

TERAS mengeaskan faham kontrak sosial ini tidak boleh diikat kepada tempoh tertentu kerana  faktor sejarah dan persetujuan kemerdekaan antara kaum di negara ini telahpun mengambilkira jaminan hak semua kaum dengan memadai.

Sebarang percubaan untuk merongkai keseimbangan yang telah dimeterai oleh pengasas perjanjian kemerdekaan yang melahirkan Malaysia tidak boleh dikompromi.

TERAS mengesa pihak Majlis Peguam menghentikan usaha yang boleh menimbulkan polimik yang akan mencetuskan konflik antara kaum yang merbahaya ini.

Mohd Azmi Abdul Hamid
Presiden TERAS Pengupayaan Melayu.

Advertisements
Perihal

TERAS PENGUPAYAAN MELAYU, sebuah badan bukan kerajaan yang memperjuangkan agenda melayu

Dikirim dalam Minda Presiden
One comment on “Majlis Peguam Mempersoalkan Kontrak Sosial Berniat Serong
  1. awang berkata:

    Kerajaan perlu menilai semula kedudukan kaum pendatang yang diterima kerakyatan di negara ini akan komitmen mereka kepada kenegaraan ini. Sama ada penggunaan bahasa kebangsaannya, adat istiadat Melayu, ketaatan kepada raja ataupun Islam sebagai agama rasmi negara. Terdapat dalam kalangan mereka ini yang masih meminggirkan bahasa Melayu dan tidak upaya lagi dalam bahasa tersebut. Dalam agama pula mereka cuba menyamakan agama rasmi dengan agama tidak rasmi. Berani benar mereka kini menyanggah akan apa yang telah tersurat maupun tersirat dalam Perlembagaan Negara. Kaum pendatang akan tetap taraf kaum pendatangnya seperti tertakluk dalam Perlembagaan, walau Melayu itu mminoriti sekalipun. Itulah pandangan hamba.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Perhubungan TERAS

Bagi mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai TERAS Pengupayaan Melayu (TERAS), sila hubungi:

Salman Siddiqiy (019-4013782)
Cikgu Azmi (019-4744856)
Tarmizi (017-5606131)

KELAS BAHASA ARAB
(selangkah memahami al-Quran dan As-sunnah)
Di Kiosk Palestin, Sungai Petani
Hubungi : Ustaz Salman 019-4013782

laman utama
Jumlah Pengunjung
  • 365,480 hits
Kalendar
Jun 2008
I S R K J S A
« Mei   Jul »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
%d bloggers like this: