ISI KHUTBAH KEGANASAN ISRAEL KE ATAS GAZA

Oleh Mohd Azmi Abdul Hamid – TERAS Pengupayaan Melayu.

Sidang Jumaat yang dimuliakan Allah S.W.T.

“Allah suka orang yang berjuang dijalanNya dalam barisan yang teratur , mereka seakan-akan sebuah bangunan yang tersusun kukuh” Al Saff :4

Tepat dua hari sebelum sambutan 1 Muharam 1430Hijrah kita telah dikejutkan dengan berita  keganasan Zionis Israel yang menyerang Tebing Gaza , di Palestin. Serangan dari puluhan jet pejuang udara F16 Israel yang dibekal oleh Amerika dalam hanya beberapa jam telah membunuh lebih dari 290 orang rakyat Palestin  dan mencedarakn lebih 900 orang termasuk orang awam dan dikalangan kanak-kanak. Sehingga saat ini serangan maseh diteruskan yang mungkin diperhebatkan dengan serangan pusingan kedua iaitu dengan operasi tentera darat. Angka kematian kini sudah meningkat lebih 400 yang terbunuh dan lebih 2,000 orang yang cedera.

Umat Islam sekali lagi menyaksikan kekejaman tentera Israel , walaupun dalam keadaan hampir tidak mampu berbuat apa-apa. Ketika berita disiarkan di media massa , mayat-mayat saudara kita sudahpun bergelempangan di serata kota Gaza.

Serangan yang kononnya hanya untuk mensasar pusat tentera kerajaan HAMAS ternyata hanya suatu pembohongan besar. Yang jelas  mereka melancarkan operasi mengebom tanpa had sehingga  meranapkan universiti , masjid dan bangunan kediaman serta pejabat-pejabat resmi kerajaan. Lebih mengejutkan lagi setor ubatan dan bengkel kenderaan juga dibom.

Dalam suatu serangan , sekumpulan 7 orang pelajar Universiti yang sedang menunggu bas untuk pulang terbunuh bila mereka dibom oleh jet tentera udara Israel. Puluhan kadet polis yang sedang menghadiri acara penyerahan sijil tamat latihan juga terbunuh dalam serangan  ditempat yang lain.

Gaza benar-benar berdarah pada hari Sabtu 27hb Disember itu. Serangan itu rupa-rupanya berterusan sehingga hari kedua yang mengakibatkan bertambah bilangan yang terbunuh.

Dalam keadaan ini nampaknya seluruh organisasi dan agensi antarabangsa seperti OIC , PBB dan  EU hanya menjadi penonton. Mereka seolah-olah hanya bersuara secara retorik kosong tanpa dapat menghentikan keganasan Israel. Selain hanya kutukan dan kecaman , tidak ada sebarang tindakan untuk menghentikan keganasan Israel. Rakyat Palestin terus menjadi sasaran untuk dibunuh dalam operasi genocide besar-besaran oleh tentera Zionis Yahudi.

Seperti biasa Amerika tetap terus menghalalkan tindakan zalim Israel malah secara terang-terangan menyokong Israel dengan alasan Israel berhak mempertahankan dirinya.

Lebih menyedihkan lagi pemimpin-pemimpin OIC maseh tidak bertindak secara konkrit untuk mempertahan nyawa umat Islam Gaza. Kecuali segelintir kecil pemimpin Negara-negara Islam , umumnya menjadi boneka kepada telunjuk kuasa Barat terutama Amerika. Ini termasuk kebanyak pemimpin Negara-negara Arab di Asia Barat.

Dalam keganasan Israel yang terbaru ini , Mesir menjadi alat paling menjijikkan kepada Israel dan Amerika. Presiden  Mesir , Hosni Mubarak nampaknya sebaris berkonspirasi dengan pemimpin-pemimpin Zionis Yahudi iaitu Perdana Menteri Olmert , Menteri Pertahanan Ehud Barak dan Menteri Luar Livni. Mesir nampaknya sanggup bersekongkol dengan Israel bila Menteri Luar Israel , Livni berpelukan dengan Presiden Hosni Mubarak dalam lawatannya ke Mesir dua hari sebelum serangan dilancarkan. Malah Menteri Luar Israel itu sendiri menyatakan bahawa Gaza bakal berubah.  Namun tiada pegawai tertinggi Mesir yang membantah atau bertanya apa maksud beliau.

Sidang Jumaat sekalian

Kita tahu mahu berita penderitaan umat Palestin bukan lagi suatu berita yang baru.

Akan tetapi umat Islam tidak harus hanya menjadi pemerhati dan tergamam dengan kezaliman yang bukan kali pertama ditunjukkan oleh tentera Zionis Israel.

Pencerobohan , sekatan dan kepungan terhadap Gaza sudah bermula sejak dua tahun yang lalu. Bagaikan sebuah penjara terbesar dunia , 1.5 juta rakyat Gaza kini dikepung oleh tentera Israel disatu pihak dan sempadan Mesir yang ditutup oleh kerajaan Mesir di satu pihak yang lain. Akibatnya seluruh ekonomi Gaza dilumpuhkan. Ramai kanak-kanak sudah terkorban kerana tidak cukup ubatan , hampir separuh penduduk Gaza menganggur. Banyak prasaranan dimusnahkan oleh tentara Israel .Tidak cukup dengan penderitaan itu , bekalan makanan juga disekat tentara Zionis Laknaktullah itu..

Yang sangat menyakitkan ialah apabila  Mesir yang bersempadan dengan Gaza tiba-tiba menjadi alat murahan kepada Israel dan Amerika bila ia menutup laluan keluar dan masuk iaitu Rafah di selatan Gaza . Akibatnya  rakyat Gaza tidak dapat mencari kawasan selamat di Mesir. Semenjak setahun yang lalu lagi rakyat Palestin di tebing Gaza yang sempat keluar ke Mesir tidak dibenarkan pulang ke Gaza dan mereka yang didalam Gaza tidak dibenar masuk ke Mesir.

Kini keadaan mereka menjadi sangat menyedihkan apabila situasi rakyat Gaza seolah-olah berada seperti nyawa-nyawa ikan.. Tidak dibenarkan memasukki Mesir untuk mencari bekalan ubatan dan makanan , dalam masa yang sama juga tidak mendapat bekalan dari luar. Ertinya mereka dipaksa mati perlahan-lahan.

HAMAS sebagai sebuah kerajaan yang dipileh secara sah oleh rakyat Gaza menjadi sasaran Israel yang didalangi oleh Amerika . Matlamat mereka semakin jelas , jatuhkan kerajaan HAMAS dan takluk Gaza.

Dosa rakyat Palestin Gaza hanya satu. Iaitu memenangkan HAMAS dalam pilihanraya yang dianggap paling demokratik di kawasan dunia Arab. Bermula pembunuhan pengasas HAMAS Syeikh Ahmad Yassin , kemudian Dr Abdul Aziz Rantisi , kini pemimpin-pemimpin HAMAS yang lain dijadi sasaran.

Versi kedamaian yang dimahu oleh Israel hanya satu iaitu Palaestin hanya berhak untuk berdiam diri sementara Israel berhak menyerang mereka habis-habisan.

Sidang Jumaat sekalian,

Adalah menjadi kewajipan kita untuk bangkit dan menyatakan kemarahan kita dengan jelas. Apakah  umat Islam hanya mahu  menjadi penonton tatkala kita mendakwa bahawa kita adalah bersaudara sedangkan darah saudara kita mengalir setiap hari di Gaza? .

Mungkinkah kita sanggup hanya mengeleng kepala menyaksikan pembunuhan kejam terhadap rakyat Palestin  padahal kita mengaku beriman kepada ayat Allah bahawa setiap orang mu’min dengan mu’min yang lain adalah bersaudara.?

Dengan keadaan serangan yang dijangka akan berterusan dan pemimpin-pemimpin Islam diseluruh dunia nampak sangat lemah dan lesu , maka umat Islamlah yang perlu bangkit bersatu untuk membantu saudara-saudara  kita di Gaza dan diseluruh Palestin.

Kita tahu benar bahawa setiap darah yang mengalir dari tubuh saudara Islam tanpa hak mesti dibela . Kita juga tahu bahawa umat Palestin sedang menunggu pembelaan kita sejak 60 tahun yang lalu lagi. Penderitaan mereka sudah bermula sejak 1948 lagi bila Israel dengan angkuhnya ditubuhkan. Semenjak itu lebih 4 juta orang Palestin telah menjadi pelarian didalam dan diluar Palestin. Kehiduapan yang sangat perit sedang dialami oleh saudara-saudara kita sejak sekian lama. Tanah mereka dirampas , rumah kediaman dan kebun mereka dimusnahkan , anak gadis dan perempuan mereka di rogol dan didera, pemuda mereka ditangkap , diseksa dan akhirnya ramai yang dibunuh di penjara Yahudi , hak hidup mereka dinafikan sehingga mereka hidup dalam keadaan sangat hina .

Sidang Jumaat dan saudara-saudaraku sekalian ,

Marilah kita bangkit untuk membela kezalimaan yang berlaku ke atas saudara-saudara kita di Gaza sekarang. Jika ada yang bertanya apa yang kita boleh lakukan maka mimbar hari ini menyenaraikan beberapa langkah yang boleh kita laksanakan tanpa lengah :

  1. Mengadakan solat hajat khusus untuk berdoa kepada Allah S.W.T. supaya diselamat umat Islam di Palestin amnya dan di Gaza khususnya. Doa nazilah khas untuk memohon agar Allah membantu kaum Muslimin serta menghancurkan musuh Islam hendaklah kita ungkap bagi setiap peluang dalam ibadat kita.
  1. Menyumbang dalam bentuk kewangan untuk membantu merengankan penderitaan rakyat awam Gaza serta membantu agar mereka dapat mempertahan diri mereka dari serangan penganas Israel.
  1. Melancarkan boikot kepada semua barangan , perkhidmatan mahupun acara-acara sosial Amerika dan apa sahaja yang berkait dengan kepentingan Amerika dan Israel. Ini boleh dilakukan dengan memperhebatkan boikot terhadap barangan dan makanan keluaran Amerika yang kita dapat mencari alternatif yang lain. Kuasa pengguna seluruh umat Islam perlu digembleng semaksimanya .
  1. Melaksanakan tunjuk perasaan aman untuk menyatakan kemarahan dan ketukan kita terhadap kezaliman Israel dan Amerika yang bersekongkol dengan Israel disebanyak mungkin tempat..
  1. Mengadakan penerangan disemua Masjid , surau , pejabat , sekolah , maktab dan universiti bagi menjelaskan  isu kezaliman Israel di Gaza sekarang ini dengan tujuan meningkatkan sensitiviti dan keperihatinan umat Islam untuk bangkit berjihad menentang keganasan Zinis Yahudi .

Inilah yang paling minima yang dapat kita lakukan . Marilah kita lakukan sedaya yang kita mampu  agar kita dapat menjawab kepada Allah S.W.T. dan menebus dosa kita  terhadap kelekaaan kita dimasa yang lalu.

“Orang-orang kafir suka kalau kamu alpa terhadap senjata dan harta benda kamu lalu mereka menyerbu dan menyerang kamu seklaigus” An Nisa : 102

Advertisements
Perihal

TERAS PENGUPAYAAN MELAYU, sebuah badan bukan kerajaan yang memperjuangkan agenda melayu

Dikirim dalam Minda Presiden

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Perhubungan TERAS

Bagi mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai TERAS Pengupayaan Melayu (TERAS), sila hubungi:

Salman Siddiqiy (019-4013782)
Cikgu Azmi (019-4744856)
Tarmizi (017-5606131)

KELAS BAHASA ARAB
(selangkah memahami al-Quran dan As-sunnah)
Di Kiosk Palestin, Sungai Petani
Hubungi : Ustaz Salman 019-4013782

laman utama
Jumlah Pengunjung
  • 359,949 hits
Kalendar
Januari 2009
I S R K J S A
« Dis   Feb »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
%d bloggers like this: