NGO bantah cadangan anjur festival Ramadan

// <![CDATA[// Zulaikha Zulkifli
Jun 18, 10
3:31pm
Rancangan Kementerian Pelancongan untuk mengadakan Festival Ramadhan bagi menarik pelancong Arab melawat Malaysia, mendapat bantahan badan bukan kerajaan – Teras Pengupayaan Melayu (TERAS) – kerana menurutnya ia bertentangan dengan makna dan maksud Ramadan.

Presidennya, Mohd Azmi Abdul Hamid berkata, bulan Ramadan merupakan bulan yang mulia dan sangat dihormati sebagai bulan ibadah untuk meningkatkan kekuatan rohani dan akhlak uslimin.

“Pengumuman menteri tersebut yang merencana bulan itu sebagai bulan pesta makan dan pelbagai aktiviti yang dianggap akan menarik pelancong, sama sekali bertentangan dengan makna dan maksud Ramadan.

“(TERAS) mendapati rencana itu adalah satu penghinaan terhadap kemuliaan bulan barakah yang mengajar para Muslimin untuk mengawal nafsu serta mendidik diri untuk tidak bersifat berfoya-foya dan membazir,” katanya kepada Malaysiakini hari ini.

Azmi berkata, program tersebut hanya mengambil kira aspek keuntungan yang dapat dikumpul dari wang pelancongan yang dijadikan perhitungan dan ia menghina bulan Ramadan.

Malah, beliau turut menentang sebarang usaha yang menjadikan ibadah yang mulia di sisi Islam, bertukar dan dipakej sebagai bahan atau khidmat yang dijual untuk mengaut keuntungan.

Beliau juga berkata kenyataan menteri itu yang mengatakan pihaknya akan merujuk kepada Jabatan Agama Islam bagi menjemput imam-imam terkenal bagi memimpin ibadah terawih sebagai satu lagi pakej menarik pelancong untuk berkunjung ke Malaysia, menunjukkan kejahilan beliau terhadap martabat solat terawih di bulan puasa.

Selain itu, beliau juga akan menghantar surat bantahan dalam masa terdekat kepada kementerian pelancongan, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan menteri hal ehwal agama, Datuk Jamil Khir Baharom untuk membuat penilaian semula terhadap cadangan tersebut.

Katanya, perkara itu juga akan dibawa ke pengetahuan Majlis Fatwa dan Majlis Raja-Raja untuk mendesak supaya festival tersebut dibatalkan.

“Kita nak kumpul banyak lagi sokongan daripada badan-badan Islam di seluruh negara untuk mengesahkan bantahan ini,” katanya.

Menteri Pelancongan Datuk Seri Ng Yen Yen sebelum ini mencadangkan untuk mengadakan Festival Ramadhan di I-City Shah Alam sebagai salah satu inisiatif bagi menarik pelancong Arab ke Malaysia pada Ogos nanti.

// <![CDATA[//

Advertisements
Perihal

TERAS PENGUPAYAAN MELAYU, sebuah badan bukan kerajaan yang memperjuangkan agenda melayu

Dikirim dalam Minda Presiden

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Perhubungan TERAS

Bagi mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai TERAS Pengupayaan Melayu (TERAS), sila hubungi:

Salman Siddiqiy (019-4013782)
Cikgu Azmi (019-4744856)
Tarmizi (017-5606131)

KELAS BAHASA ARAB
(selangkah memahami al-Quran dan As-sunnah)
Di Kiosk Palestin, Sungai Petani
Hubungi : Ustaz Salman 019-4013782

laman utama
Jumlah Pengunjung
  • 359,676 hits
Kalendar
Jun 2010
I S R K J S A
« Mei   Jul »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
%d bloggers like this: