MAPIM GESA SOKONG PALESTIN NEGARA BERDAULAT DALAM PBB

Kenyataan Media MAPIM
8hb September 2011

MAPIM menyokong penuh gesaan kenyataan Menteri Luar Malaysia Datuk Hanifa Aman supaya baki 21 negara anggota Pergerakan Negara Berkecuali (NAM) segera membuat pendirian dan keputusan berhubung pengiktirafan negara Palestin merdeka.
Pada hakikatnya MAPIM berpendapat bahawa sesungguhnya Israel itu sendiri adalah sebuah negara yang haram. Ia adalah negara penjenayah yang telah mencabul Undang-undang Antarabangsa dan melanggar mandat PBB . 
MAPIM menegaskan bahawa tidak sepatutnya ,sampai bila-bila , mana-mana negara mengiktiraf Israel. Israel yang merupakan entiti Zionis ini telah didalangi oleh Rothschilds yang telah membunuh lelaki dan perempuan serta kanak-kanak Palestin , membakar perkampungan mereka dan menghalau rakyat Palestin dari tanah asal mereka.
Belum lagi jika senarai jenayah yang lain yang telah dilakukan oleh Israel dimasukkan seperti serangan dan kepungan terhadap Gaza , pembinaan dinding pemisah , memusnah dan mengusir orang pribumi Palestin.
Sudah beribu tahun Yahudi tinggal di tanah bangsa Arab tanpa diganggu walaupun mereka (Yahudi) terus berbohong mengenai sejarah konon mereka dianiayai.Namun bila Israel ditubuhkan , rakyat Palestin pula diusir sehingga hari ini.
Israel yang merupakan entiti Penjenayah Zionis telah melakukan pencabulan yang paling banyak dan paling kejam . Malah perlakuan Israel melanggar undang-undang antarabangsa tercatat yang paling tinggi berbanding mana-mana negara didunia.
Tercatat sehingga kini Israel tidak mengambil endah terhadap 26 Resolusi yang dikeluarkan oleh Majlis Keselamatan PBB , Piagam PBB , Konvensyen Geneva terhadap perlakuan Israel yang melakukan keganasan antarabangsa dan melanggarkan undang-undang antarabangsa.
Tabiat penganas Israel ini sedemikain buruk sehingga PBB terpaksa mengeluarkan satu Resolusi khas untuk mengistiharkan pelanggaran Resolusi PBB .
MAPIM berpendirian semua negara anggota dalam blok ASEAN , NAM dan OIC hendaklah sekata dalam sokongan mereka terhadap Palestin yang berdaulat.
Alasan sokongan itu perlu ditegaskan berdasarkan hak rakyat Palestin terhadap wilayah mereka pra 1967 , hak untuk pelarian Palestin kembali ke perkampungan mereka , kependudukan Israel di kawasan Palestin hendaklah diserah kembali kepada rakyat Palestin dan hak mereka mendapat pampas an di atas segala kemusnahan dan penderitaan yang mereka lalui sejak 1948 .
MAPIM mengesa sidang Parlimen yang akan berjalan September ini juga hendaklah meluluskan usul khas supaya keanggotaan Palestin sebagai negara yang berdaulat di PBB disokong.

Mohd Azmi Abdul Hamid
Setiausha Agong MAPIM
Tel 019 4744856

Advertisements
Dikirim dalam Minda Presiden

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Perhubungan TERAS

Bagi mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai TERAS Pengupayaan Melayu (TERAS), sila hubungi:

Salman Siddiqiy (019-4013782)
Cikgu Azmi (019-4744856)
Tarmizi (017-5606131)

KELAS BAHASA ARAB
(selangkah memahami al-Quran dan As-sunnah)
Di Kiosk Palestin, Sungai Petani
Hubungi : Ustaz Salman 019-4013782

laman utama
Jumlah Pengunjung
  • 359,676 hits
Kalendar
September 2011
I S R K J S A
« Ogo   Okt »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
%d bloggers like this: