PAS terpesong dari prinsip Islam hanya tohmahan

 

KUALA LUMPUR, 8 Feb: Teras Pengupayaan Melayu (Teras) berpandangan sehingga ini PAS masih konsisten mempertahankan prinsip Islam dalam perjuangannya.

 

 

“Kami tidak melihat sebarang tanda PAS telah menggadaikan Islam seperti yang didakwa setengah pihak.

 

“Kami berpendirian adalah tidak wajar dibiarkan berlanjutan gejala saling tuduh menuduh dengan mengguna istilah yang tidak menjaga adab dalam berbeda pendapat dikalangan para aktivis Islam,” kata presidennya, Mohd Azmi Abdul Hamid.

 

Beliau berkata, jika hujahnya ialah persoalan label negara Islam, pendirian Teras ia bukan persoalan pokok.

 

Ini, katanya kerana  dalam penelitian Teras jika sebuah negara menggunakan label Islam tetapi melaksanakan dasar yang bercanggah dengan Islam akan menjadi lebih merbahaya dan membuka kepada potensi untuk menjadi fitnah kepada Islam.

 

Tambahnya, persoalan pokok yang harus ditumpu ialah adakah semua ciri pemerintahan sebuah negara itu dilaksanakan secocok dengan Islam atau tidak.

 

PAS, ujarnya dengan kepimpinan yang ada tidak menunjukkan anjakan dari segi prinsip itu namun nampaknya telah menggunakan strategi yang sesuai dengan keadaan semasa.

 

Katanya, keyakinan masyarakat bukan Islam untuk mendampingi PAS adalah kerana mereka semakin yakin dengan penjelasan PAS terhadap konsep Negara Berkebajikan.

 

Oleh yang demikian, kata beliau lagi untuk menyerang PAS dengan hujah bahawa ia telah terpesong dari prinsip Islam, hanya suatu tohmahan.

 

“Kami mendapati juga struktur keorganisasian PAS seperti ujudnya Muktamar Tahunan , Dewan SHURA, Dewan Ulama, Dewan Pemuda, Dewan Muslimah dan pelbagai lujnah yang ada tidak memungkin sebarang prinsip Islam digadai tanpa melalui perbahasan dan tapisan yang ketat.

 

“Apatah lagi PAS sudah cukup matang melalui pelbagai karenah ahli serta kepimpinan semada diperingkat bawah mahupun diperingkat tertinggi,” ujarnya dalam satu kenyataan.

 

Menurutnya, Teras memperhatikan walaupun PAS bukan sebuah parti yang maksum namun dengan dasar Islam yang dipegang secara istiqamah telah menyebabkan perjalanannya sebagai sebuah jamaah gerakan Islam, dapat terkawal dan telah dapat menjamin parti itu terlindung dari sebarang penyelewengan besar.

 

“Kami mengharapkan agar sekarang keterbukaan PAS untuk menerima pandangan dari pelbagai pihak demi mengujudkan keadaan dan ruang perbahasan berasaskan ilmu dan adab disuburkan dalam PAS,” katanya.

 

Katanya, hanya dengan itu PAS boleh menjadi bukan sahaja sebuah parti politik dalam persaingan piliharan raya akan tetapi sebuah parti berteraskan ilmu yang subur dan sihat.

sumber : harakahdaily

Advertisements
Dikirim dalam Minda Presiden

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Perhubungan TERAS

Bagi mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai TERAS Pengupayaan Melayu (TERAS), sila hubungi:

Salman Siddiqiy (019-4013782)
Cikgu Azmi (019-4744856)
Tarmizi (017-5606131)

KELAS BAHASA ARAB
(selangkah memahami al-Quran dan As-sunnah)
Di Kiosk Palestin, Sungai Petani
Hubungi : Ustaz Salman 019-4013782

laman utama
Jumlah Pengunjung
  • 365,109 hits
Kalendar
Februari 2012
I S R K J S A
« Jan   Mac »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  
%d bloggers like this: