Lynas: Ulama perlu nyatakan pendirian

Teras menggesa agar golongan ulama dapat menyuarakan pandangan mereka mengenai isu projek Lynas yang dibantah oleh rakyat. Ini adalah kerana terdapat hujah mengenai mudharat dan manfaat yang menjadi isu yang diperbahaskan. 

Walaupun pandangan ulama mungkin tidak diambilkira oleh syarikat Lynas, namun pandangan ulama akan memberi kesan kepada bantahan yang sedang ditunjukkan oleh rakyat.

 

Sehingga ini umum mendapat maklumat bahawa projek Lynas akan mendedahkan masyarakat persekitaran kepada risiko radioaktif akibat buangan sisa dari loji berkenaan. Terdapat juga alasan saintifik yang dikumpulkan oleh pakar sains yang mendedahkan memang ada mudharat yang bakal dihadapi oleh penduduk di sekitar loji Lynas dalam jangka masa panjang.

 

Akan tetapi terdapat juga hujah yang menyatakan bahawa ia tidak merbahaya dan boleh mendatangkan manfaat kepada ekonomi negara dan mengujudkan peluang pekerjaan untuk rakyat. Hujah ini masih boleh dipertandingkan kerana Malaysia sudah ada pengalaman berhadapan dengan kesan kepada kesihatan manusia seperti yang berlaku di Bukit Merah, Perak.

 

Lynas yang merupakan  syarikat yang bermodal ratusan juta sememangnya akan mempertahankan hujahnya kerana keuntungan lumayan yang bakal diraih juga besar.

 

Dalam hal inilah Teras berpendapat ulama harus tampil untuk memberikan pandangan tanpa berpihak melainkan hanya kepada kebenaran, agar kemaslahatan rakyat diberi keutamaan dan pandangan dari sudut syarak dijadikan rujukan.

 

Sudah sampai masanya ulama megenengahkan sisi pandangan syariat dalam pelbagai projek-projek yang menjejaskan maslahat masyarakat dan alam sekitar.

 

Teras berpendirian bahawa Himpunan Hijau 2.0 yang telah diadakan dan menghadhirkan ribuan rakyat di Kuantan beberapa hari yang lalu sudah semestinya membawa makna yang serius terhadap projek Lynas. Tidak mungkin kemarahan sedemikan ramai rakyat boleh diketepikan.

 

Lynas Corporation dari Australia dikatakan akan membina kilang memproses Bumi Nadir (Rare Earth) di Kuantan yang terbesar di dunia  bernilai RM700 juta. Kilang di Kuantan itu dijangka siap dibina dan beroperasi pada Julai-Sept 2011.

 

Tidak dinafikan kilang memproses Bumi Nadir  sangat terkenal meninggalkan sisa atau produk sampingan radioaktif iaitu  Thorium – ada yang mengatakan ia hanya punya sedikit unsur radioaktif. Akan tetapi sedikit  tidak mungkin  boleh dianggap selamat apatah lagi jika 22,000 ton setahun sisa toksid  dikeluarkan.

 

Pengalaman di Bukit Merah, Perak yang pernah dahulu juga digelar “tapak sisa radioaktif  terbesar di  Asia” harus diambil kira. Setelah ia didapati mengakibatkan pelbagai isu kesihatan yang serius (kanser, kecacatan bayi dan lain-lain) dan akibat tekanan dari penduduk tempatan telah menyebabkan ia diarah  tutup  pada  1992. Proses membersihkan sisa toksid di tapak kilang tersebut  yang menelan belanja rRM100 juta masih dijalankan secara senyap untuk mengelakkan dari pengetahuan masyarakat.

 

Soalnya jika kilang ini dianggap selamat kenapa negara lain menolak kilang ini. Inilah kilang pertama selepas 30 tahun  seumpama ini dibina di luar China? Adakah Malaysia terlalu perlu membina kilang itu di sini?

 

Di China  pun,  kilang tersebut diletak di kawasan pedalaman di Mongolia, jauh dari kawasan penduduk. Bagaimanapun kilang yang akan dibina di Kuantan  hanya 25 km dari Bandar Gebeng.

 

Kuantan akan menjadi tapak pembuangan toksid beradioaktif berskala besar. Natijahnya, kemungkinan bahan radioaktif secara perlahan-lahan menyerap ke air bawah tanah , sungai, laut dan ikan tidak dapat ditolak. Jika sebarang kejadian bencana berlaku ia akan mendedahkan penduduk kepada pencemaran radioaktif di dalam semua sistem air yang ada dan  suatu malapetaka besar bakal berlaku.

 

Kita perlu mengambil pelajaran dari gempa bumi dan tsunami  yang berlaku di Jepun yang melibatkan janakuasa nuklear terbakar. Malaysia tidak mempunyai pengalaman berhadapan dengan bencana yang melibatkan bahan radioaktif.

Walaupun sisa radioaktif didakwa akan dikitar semula untuk dijadi bahan binaan jalan, ia tidak terlepas dari risiko kepada masyarakat.

 

Yang pasti radioaktif yang dikeluarkan sedikit demi sedikit adalah tidak selamat. Thorium mempunyai jangka hayat 14.05 bilion tahun dan isu sejauh mana pekerja dikilang itu akan bersentuhan dengan debu bumi nadir itu ketika ia diproses, belum jelas. Sisa air kilang Lynas yang bakal dibuang setiap hari dijangka sebesar 3 kali ganda saiz kolam mandi Olimpik dan kesan yang bakal diterima juga tidak pasti.

 

Yang pasti jika suatu kemalangan berlaku di loji tersebut, kemusnahan yang akan terjadi sukar untuk dipulihkan kembali.

 

Kilang mendakwa akan menapis atau memantau dan membersihkan sisa. Soalnya, siapakah yang akan memantau dan apa kriteria keselamatan yang akan diguna?

 

Nampaknya Malaysia dipilih oleh syarikat Australia itu kerana ia tidak ada sistem membahaskan projek seperti ini untuk diluluskan melalui parlimen dan tidak ada peraturan yang ketat sebagai syarat kelulusan seperti yang baru diperkenalkan di China.

 

Di samping itu, Malaysia memberi pengecualiaan cukai selama 12 tahun kepada Lynas.

 

Keghairahan Kuantan sebagai Zon Ekonomi Khas menerima pelabur asing walaupun termasuk jenis industri yang membawa bahan kimia toksid dan radioaktif, tidak akan menjamin keselamatan kepada rakyat.

 

Teras menuntut kerajaan supaya menjelaskan apa kaitan sisa buangan Lynas iaitu Thorium  dengan Malaysia bercadang untuk membina janakuasa nuklear. Kerajaan perlu telus dan berterus terang mengani isu ini.

 

Kerajaan juga tidak boleh bergantung kepada dokumen Lynas semata-mata untuk meluluskan projek ini ketika menentukan risiko kepada manusia, penduduk dan alam sekitar.

 

Jika benar ia selamat seperti yang didakwa oleh syarikat tersebut kenapa ia tidak dibina di Australia itu sendiri? Jika Lynas sukar untuk meyakinkan masyarakat dan ahli politik di Australia untuk menerima loji itu, kerajaan Malaysia tidak harus tunduk untuk mudah menerima loji yang mendedahkan penduduk kepada risiko.

 

Teras turut membantah projek ini. Selagi tidak ada ketelusan dalam membuat keputusan dipihak kerajaan, jaminan Lynas bahawa loji tersebut adalah selamat, tidak meyakinkan kami.

 

Gesaan kami bahawa ulama perlu bersuara adalah bersandarkan syariat Islam mempunyai perspektif dan kaedah yang tepat bagaimana sesuatu itu boleh diterima atau ditolak.

 

Kerajaan perlu menghormati  pandangan dari sudut syar’ie kerana dengan ini sahaja segala kekusutan dapat dirongkai dengan lebih mantap.

 

Mohd Azmi ialah Presiden Teras Pengupayaan Melayu (Teras).

sumber : Harakahdaily

Advertisements
Dikirim dalam Minda Presiden

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Perhubungan TERAS

Bagi mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai TERAS Pengupayaan Melayu (TERAS), sila hubungi:

Salman Siddiqiy (019-4013782)
Cikgu Azmi (019-4744856)
Tarmizi (017-5606131)

KELAS BAHASA ARAB
(selangkah memahami al-Quran dan As-sunnah)
Di Kiosk Palestin, Sungai Petani
Hubungi : Ustaz Salman 019-4013782

laman utama
Jumlah Pengunjung
  • 365,582 hits
Kalendar
Mac 2012
I S R K J S A
« Feb   Apr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
%d bloggers like this: