Munasabah tuntut mansuh belajar sambil berhutang

Tuntutan pelajar untuk keluar dari bebanan belajar sambil berhutang dan belum sempat bekerja sudah dibeban dengan hutang sebelum bekerja pada pendirian Teras adalah munasabah.

Adalah sangat masuk akal,  pihak kerajaan sepatutnya menimbang tuntutan pelajar kerana jika difikirkan secara masak ,  pelajar  yang terpaksa berhutang demi menuntut ilmu dan menanggung hutang bila tamat belajar adalah suatu hal yang tidak rasional.

Teras berpendirian gerakan pelajar yang dicetuskan  untuk mendesak supaya dihapuskan PTPTN tidak harus dipandang ringan, apalagi melihatnya sebagai isu politik.

PTPTN paling tidak, telah melahirkan ratusan ribu malah jutaan anak muda yang berhutang sebelum mereka berpeluang berada dilapangan kerja.

Ini jelas adalah suatu keadaan yang tidak sihat jika negara ini tidak mahu dipenuhi graduan yang merupakan generasi berhutang yang akan menjejaskan kualiti hidup di negara ini.

Hutang di kalangan graduan yang mencecah berbilion ringgit sudah tentu akan menambahkan angka hutang domestik yang boleh menjejaskan ekonomi negara.

Teras melihat bahawa sepatutnya PTPTN yang walaupun dilihat oleh kerajaan  diperingkat awalnya, sebagai suatu jalan keluar kepada persoalan membiaya kos pendidikan tinggi yang berkesan, namun setelah didapati bebanan yang terpaksa ditanggung adalah tidak produktif dalam konteks mengangkat kualiti hidup rakyat, maka ia sepatutnya disemak semula dan jika melihat persoalan ini memang membebankan, maka ia perlu dimansuhkan.

Kami percaya pelajar yang menuntut agar PTPTN dimansuhkan bukan sahaja melihat beban hutang yang terpaksa ditanggung, akan tetapi juga kepada isu apakah kaedah mengikat pelajar dengan hutang untuk menyiapkan diri sebagai warga yang berilmu dan berketrampilan dapat membantu negara dalam jangka masa panjang.

Teras berpendapat amat penting kerajaan dan seluruh pihak yang berkepentingan (stakeholders) dalam isu ini mendengar suara pelajar dengan hati terbuka dan mengadakan pendekatan yang membina untuk mencari jalan keluar kepada krisis hutang yang dipaksa ditanggung oleh pelajar.

Kami tidak dapat menerima pendapat bahawa isu ini hanya dilihat dari sudut yang sempit semata-mata iaitu kewajipan pelajar membayar hutang. Sementara hukum wajib membayar hutang tidak dipertikaikan, namun sistem yang sengaja mengikat pelajar berhutang untuk belajar adalah suatu yang tidak wajar.

Sesungguhnya isu yang disuarakan oleh pelajar melibatkan persoalan yang lebih luas iaitu bagaimana membangun suatu sistem yang bebas dari bebanan hutang tetapi dalam masa yang sama melahirkan generasi yang yang berilmu, bertanggungjawab dan produktif untuk membangunkan negara.

Adalah sangat dangkal untuk berpendapat bahawa tawaran yang dilontarkan oleh pihak Pakatan Rakyat dituduh hanya janji kosong dan dianggap di luar kemampuan kewangan negara, sedangkan pihak kerajaan yang sedia ada tidak dapat menjawab isu betapa ketirisan dan pembaziran serta kehilangan wang beratus juta ringgit akibat salah guna kuasa terus berlaku.

Bermakna pihak kerajaan tidak seharusnya berhujah dengan simplistik tanpa memberi cadangan balas yang konkrit bagaimana isu ini boleh diatasi dengan konkrit.

Sementara pihak Pakatan Rakyat perlu membuktikan ada kaedah yang lebih meyakinkan rakyat dan lebih baik untuk diketengahkan, pihak kerajaan perlu berhujah dengan kukuh kenapa sistem yang sedia ada perlu dipertahankan.

Teras menuntut agar isu ini dibahas dengan matang dan tidak dicampuradukan dengan isu persaingan politik.

Apa yang perlu ditumpukan ialah bagaimana nasib pelajar yang akan mengambilalih teraju kempimpinan negara dalam pelbagai sektor nanti ,akan bebas dari sistem yang bersifat perhambaan kepada hutang sepanjang hidup.


Penulis ialah Presiden Teras Pengupayaan Melayu (Teras).

sumber : harakahdaily

 

Advertisements
Dikirim dalam Minda Presiden

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Perhubungan TERAS

Bagi mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai TERAS Pengupayaan Melayu (TERAS), sila hubungi:

Salman Siddiqiy (019-4013782)
Cikgu Azmi (019-4744856)
Tarmizi (017-5606131)

KELAS BAHASA ARAB
(selangkah memahami al-Quran dan As-sunnah)
Di Kiosk Palestin, Sungai Petani
Hubungi : Ustaz Salman 019-4013782

laman utama
Jumlah Pengunjung
  • 365,109 hits
Kalendar
April 2012
I S R K J S A
« Mac   Mei »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
%d bloggers like this: