PERHIMPUNAN SEJUTA BELIA MEMBAKULSAMPAHKAN DASAR KEBUDAYAAN KEBANGSAAN

Kenyataan Media MAPIM

31 hb Mei 2012

Perhimpunan Sejuta Belia di Putrajaya baru-baru ini mengesahkan bahawa pihak PM dan Kementerian Belia dan Sukan sendiri membakulsampahkan Dasar Kebudayaan Kebangsaan.

Hiburan dengan wanita separuh bogel dalam acara perhimpunan tersebut adalah lambang kebudayaan di Negara ini yang telah mengganti nilai agama dan moral yang termaktub dalam Dasar Kebudayaan Kebangsaan .

Jelas yang berlaku adalah suatu penghinaan kepada kebudayaan Negara dan PM  menjadi Ketua Liberalis Malaysia bila membenarkan budaya lucah dipentaskan bersama kehadhiran beliau.

Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) kesal dan mengutuk budaya liberal yang diterjemahkan dalam bentuk acara hiburan yang sangat anti akhlaq  yang disahkan oleh PM bersama penari separuh bogel  dalam perhimpunan tersebut.

Jika ada pihak yang mengangkat isu ujudnya gerakan liberal di Negara ini , maka kami berpendapat PM membayangkan bahawa beliau adalah ketua kepada budaya dan pemikiran liberal di Malaysia .

Dengan membenarkan wanita berpakaian tidak senonoh mengadakan pementasan yang direstu oleh PM dan Menteri yang berkenaan , manakala Menteri Agama di JPM serta para Mufti tidak pula bersuara , mengesahkan aliran liberalisme dan pluralisme sudahpun diabsahkan sebagai budaya dan aliran pemikiran yang dibenarkan oleh konsep wassatiyah yang ditaja oleh PM.

MAPIM mempersoalkan kemana pergi konsep akhlaq dan jatidiri yang sering disuarakan oleh PM dalam ucapannya? Pada satu sisi beliau bercakap soal pemikran liberal dan plural mesti ditolak , beliau jugalah yang membenarkan hiburan lucah berpaksikan faham liberal ditonjolkan dalam acara perhimpunan belia.

Kebudayaan Kebangsaan yang beteraskan budaya Islam dan Melayu di Negara ini jelas tidak membawa sebarang erti kepada  PM. Melihat belia berhimpun untuk menyaksikan pesta hiburan dengan penampilan wanita yang berpakaian lucah tidak menjadi masalah kepada PM dan Menteri Kebudayaan serta Menteri Agama Islam.

Asalkan dapat dihimpunkan belia dan mengujudkan suasana serba bebas dan tidak menghormati kebudayaan kebangsaan , PM sanggup mengadai akhlaq generasi muda hanya untuk berpropaganda untuk PRU 13.

MAPIM mendapati memperalatkan belia dengan memancing mereka berhimpun dengan acara hiburan liar adalah suatu fenomena yang sudah sedemikain lama diguna oleh pihak kerajaan.

Disatu hal budaya politik samseng dibiarkan berleluasa , ditambah lagi hiburan liar juga diguna untuk melekakan belia dari berfikir mengenai pelbagai isu Negara yang  akan menentukan nasib dan masa depan agama dan bangsa.

MAPIM tidak dapat menerima pendekatan yang diguna oleh kerajaan yang mengguna peruntukkan dari wang rakyat dengan memaparkan budaya liar dan tidak senonoh. Jika ini yang dibawa , apa guna peraturan dan garispanduan yang kononnya ujud untuk mengawal sebarang bentuk acara hiburan yang dipentaskan kepada umum?

Mapim menuntut Kementerian Belia dan Sukan mendedahkan berapa jumlah perbelanjaan yang dikeluarkan untuk perhimpunan tersebut . Menteri berkenaan mesti bertanggungjawab terhadap semua acara yang membawa implikasi buruk kepada imej Negara dalam perhimpunan tersebut.

Mohd Azmi Abdul Hamid

Setiausaha Agong MAPIM

keratan akhbar : harakahdaily

Advertisements
Dikirim dalam Minda Presiden

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Perhubungan TERAS

Bagi mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai TERAS Pengupayaan Melayu (TERAS), sila hubungi:

Salman Siddiqiy (019-4013782)
Cikgu Azmi (019-4744856)
Tarmizi (017-5606131)

KELAS BAHASA ARAB
(selangkah memahami al-Quran dan As-sunnah)
Di Kiosk Palestin, Sungai Petani
Hubungi : Ustaz Salman 019-4013782

laman utama
Jumlah Pengunjung
  • 365,109 hits
Kalendar
Mei 2012
I S R K J S A
« Apr   Jun »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
%d bloggers like this: