MAPIM SAMBUT GENJATAN SENJATA GAZA ISRAEL

Kenyataan Media MAPIM
22 hb November 2012

Majlis Perindingan Pertubuhan Islam Malaysia ( MAPIM ) menyambut dan mengalu-alukan pengumuman genjatan senjata antara Israel dan Hamas di Gaza yang dikatakan dikuatkuasakan pada 19:00 GMT Rabu 21hb November 2012.

Ini adalah kemenangan kepada daya tahan dan tekad perjuangan rakyat Gaza . Kami kagum dan menyatakan sokongan penuh kami kepada kepimpinan Ismail Haniyeh Perdana Menteri Gaza yang tidak berganjak bersama rakyat Gaza menghadapi serangan ganas tentera Zionis Israel yang telah membunuh lebih seratus rakyat awam Gaza.

Kami menyatakan sokongan kepada perjanjian genjatan senjata namun mengutuk penolakkan Israel untuk menarikbalik sekatan yang dikenakan ke atas Gaza. Isu sekatan adalah isu kunci untuk mendapatkan genjatan senjata dalam jangka panjang dan untuk memulihkan Gaza dari kemusnahan yang dideritai rakyat Gaza .

Kami kesal dan mengutuk serangan yang berterusan yang dilakukan oleh tentera Israel pada hari ke lapan walaupun usaha diplomatik sedang dijalankan untuk bersetuju terhadap genjatan senjatan.

Ini menunujukkan bahawa Israel sebenarnya tidak mahu genjatan senjata dicapai. Dalam serangan itu lebih 12 orang awam terbunuh di Gaza yang meningkatkan bilangan yang terbunuh di Gaza seramai 150 orang sejak keganasan Israel pada 14hb November.

Agenda genosid yang jelas oleh Israel dapat dilihat bila operasi tenteranya bukan sahaja membunuh rakyat awam tetapi juga infrastruktur awam di Gaza.

Dunia tidak boleh memejam mata terhadap jenayah Israel ini.

Kami kecewa terhadap pernyataan  Setiausha Negara AS Hillary Clinton yang menyatakan  “heartfelt concern for innocent lives lost” yang telah berlaku dikedua belah pihak , sedangkan dunia dan beliau tahu betapa fakta yang berlaku ialah Gaza telah menanggung kemusnahan dan kehilangan nyawa yang jauh lebih tinggi.

Serangan yang kononnya dikatakan “serangan tepat” oleh Israel adalah suatu penghinaan terhadap penyaksiaan jutaan manusia diseluruh dunia yang melihat operasi tentera Israel melancarkan roket secara rambang ke Gaza termasuk dikawasan perumahan awam.

Kami hormati dan menyokong kepimpinan President Mesir Dr Mohammad Morsi yang teguh pendiriannya terhadap keganasan Israel. Pernyataannya yang tegas dan membenarkan sempadan Rafah dibuka untuk membolehkan bantuan di hantar ke Gaza dan mereka yang cedera di bawa keluar untuk mendapat rawatan di Mesir adalah petanda yang sangat memberangsangkan.

Malah tindakan beliau untuk menghantar Perdana Menterinya ke Gaza ketika serangan memuncak adalah sangat mengkagumkan. Ini adalah tindakan politik yang bersungguh dari seorang pemimpin Arab untuk membantu Gaza.

Kepimpinannya amat menyerlah untuk memberi pengharapan bagi membebaskan Gaza dari sekatan yang dikenakan oleh Israel dan akan menjadi titik mula menyelesaikan perjuangan hak Palestin dalam jangka panjang.

Syarat untuk mendapat penyelesaian jangka panjang yang dinyatakan oleh Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu hanya satu lakonan bagi Israel melancarkan pencerobohan ke atas Gaza . Memusnahkan Hamas akan membina laluan bagi Israel merampas Gaza menjadi wilayah Israel.

Mohd Azmi Abdul Hamid
Setiausaha Agong MAPIM

Advertisements
Dikirim dalam Minda Presiden

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Perhubungan TERAS

Bagi mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai TERAS Pengupayaan Melayu (TERAS), sila hubungi:

Salman Siddiqiy (019-4013782)
Cikgu Azmi (019-4744856)
Tarmizi (017-5606131)

KELAS BAHASA ARAB
(selangkah memahami al-Quran dan As-sunnah)
Di Kiosk Palestin, Sungai Petani
Hubungi : Ustaz Salman 019-4013782

laman utama
Jumlah Pengunjung
  • 365,582 hits
Kalendar
November 2012
I S R K J S A
« Okt   Dis »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
%d bloggers like this: