TAKZIAH DARI SELURUH NGO ISLAM DI BAWAH MAPIM KEPADA KELUARGA SYEIKH QAZI HUSSEIN AHMAD DAN JAMAAT ISLAMI PAKISTAN

Kenyataan Media MAPIM
7 hb Januari 2013

Kami mewakili seluruh Ngo Islam di bawah Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia  (MAPIM) merakamkan takziah kepada ahli keluarga  Sheikh Qazi Hussein Ahmed bekas Amir Jamaat-e-Islam Pakistan yang telah kembali ke rahmatullah baru- baru ini.

Kami turut merakamkan pemergian beliau adalah kehilangan besar bukan sahaja kepada rakyat Islam di Pakistan malah seluruh umat Islam di seluruh dunia .

Pakistan - Politics - APDM's Qazi Hussein Ahmed

Beliau terlibat dengan pelbagai wadah penting termasuk dipilih sebagai ahli Senate Pakistan pada 1986 selama 6 tahun dan menunjukkan ketegasannya dengan meletakkan jawatan kerana protes terhadap sistem politik yang korup walaupun dilantik semula pada 1992 hingga 1996.

Ketokohan beliau menyerlah dalam peranannya sebagai Ketua Pembangkang di Parlimen atas nama partinya Muttahida Majlis-e-Amal.

Beliau mengetuai banyak misi antarabansga untuk turut menyumbang fikirannya mengenai pelbagai isu ummah . Khidmatnya sangat besar dalam mengenengahkan sikap umat terhadap perang Iran-Iraq , Perang Teluk , krisis Bulkan (Bosnia) dan perjuangan di Afghanistan pasca Soviet . Beliau juga berjasa besar dalam mengangkat perjuangan mujahidden di Afghanistan .

Beliau merupakan pejuang Islam yang sangat berjasa dalam mengenengahkan Islam sebagai gagasan kepada Pakistan dan konsisten dalam menuntut supaya perlaksanaan Islam di negara tersebut di jadikan asas sebagaimana tujuan asal penubuhan negara Pakistan itu sendiri.

Seluruh hayatnya telah diberikan kepada perjuangan Islam dan beliau boleh dijadi tokoh gerakan Islam yang boleh dicontohi oleh generasi muda.

Kami mengharapkan sumbangannya dapat dilanjutkan oleh para pejuang Islam dalam  Jamaat-e-Islam Pakistan Islam untuk mengangkat martabat umat Islam di Pakistan yang memerlukan kepimpinan Islam yang kuat bagi memerdekakan negara tersebut dari hegemoni kuasa besar seperti Amerika.

Mohd Azmi Abdul Hamid
Setiausha Agong MAPIM

Dikirim dalam Minda Presiden
One comment on “TAKZIAH DARI SELURUH NGO ISLAM DI BAWAH MAPIM KEPADA KELUARGA SYEIKH QAZI HUSSEIN AHMAD DAN JAMAAT ISLAMI PAKISTAN

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Perhubungan TERAS

Bagi mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai TERAS Pengupayaan Melayu (TERAS), sila hubungi:

Salman Siddiqiy (019-4013782)
Cikgu Azmi (019-4744856)
Tarmizi (017-5606131)

KELAS BAHASA ARAB
(selangkah memahami al-Quran dan As-sunnah)
Di Kiosk Palestin, Sungai Petani
Hubungi : Ustaz Salman 019-4013782

laman utama
Jumlah Pengunjung
  • 355,542 hits
Kalendar
Januari 2013
I S R K J S A
« Dis   Feb »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
%d bloggers like this: