MAPIM DI PERSIDANGAN OIC DI ISTANBUL , TURKI

Istanbul – Cikgu Azmi dan Sani telah mewakili MAPIM di Persidangan ke 5 OIC  mengenai Masyarakat Sivil di Dunia Islam di Istanbul , Turki 14-15 hb Disember 2013 . Persidangan ini di anjur bersma dengan IHH Turki. Tema Persidangan kali ini ialah ” The Rising Role of Sivil Society Organizations in the Islamic World “. MAPIM telah diundang untuk menyertai persidangan ini sebagai sebuah Ngo yang menjalinkan partnership resmi dengan OIC . Lebih 500 perwakilan telah hadhir dari pelbagai banda Ngo dan negara

Yerdim , Pengerusi IHH bercakap pada ucapan pembukaan mengenai keperluan umat Islam memerangi pembaziran sedangkan keperluan mereka yang terpinggir sangat mendesak diseluruh dunia. Pengelaman IHH di Haiti berusaha menyelamatkan kanak-kanak . Seruan untuk memberi kanak-kanak dan wanita sebagai sasaran penting. Keadaan seperti di Afghanistan dan Syria menunjukkan perlunya negosiasi untuk mencapai kemanan dengan segera. Keadaan memerlukan tindkan kecemasan di Syria. Negosiasi perlu diujudkan segera . Persetujuan antara pelbagai pihak kini  perlu dicapai untuk bantuan kemanusiaan dapat masuk ke tempat konflik.

Wakil MP Turki , menyentuh mengenai kes pembunuhan Abdul Qader di Bangladesh yang diselar. Bangladesh tidak menyumbangkepada keamanan. Dimana sahaja kemiskinan dan penderitaan banyak berlaku di negara Muslim. Syria sedang disaksi dengan sangat menyedihkan bila saudara Islam membunuh saudara sendiri. Demikian juga ditempat lain . Muslim diserang oleh Budhhis di Myanmar. NGO sedang ditunggu-tunggu di Palestin . Semua NGO seperti IHH yang menjadi tuan rumah sedang menyampaikan bantuan kemanusiaan. Dari 120 badan diseluurh dunia sedang bertungkulumus untuk membantu. Turki NGO sedang bergerak diseluruh dunia , keluar dari hanya tumpu kepada Turki semata-mata.

Wakil Syria mengharapkan perhatian bersungguh diberi untuk membantu mangsa konflik yang kini berhadapan penderitaan yang sangat berat. Dalam keadaan musim sejuk kini mangsa sangat memerlukan bantuan.

Setiausaha Agong OIC  Dr Eklemdin Ihsanoglu menyatakan perlu ditkngkatkan  peranan masyarakat Ngo . Menurutnya OIC mula bergerak untuk misi kemanusiaan bila Tsunami berlaku di Indonesia pada 2004 . Mekanisme untuk bantuan kemanusiaan  tidak pernah ujud sebelum ini dalam OIC. Media dunia tidak membuat liputan terhadap sumbangan negara-negara OIC walaupun dilakukan secara berasingan. Sebab itu OIC mula pada sidang 2008 di Dakar di Senegal untuk mengujudkan jaringan dan pengiktirafan Menjadi badan konsultatif di OIC . Kini 12 Ngo  telah dipilih sebagai badan konsultatif pertama dalam OIC. Badan ini perlu berfungsi dengan berkesan , melaksanakan tanggungjawab dengan cermat . Ia akan ditambah dari masa ke semasa berdasarkan permohonan. Tujuannya untuk mengujudkan kerjasama antara Ngo dalam kerja-kerja kemanusian.

Menteri Pembangunan Turki berucap dan menyatakan pembangunan yang diperlu tidak akan berlaku jika publik dan swasta terlibat. Publik dan swasta perlu bekerjasama dalam dunia yang sangat kompetitif untuk menyumbang kepada pembangunan. Kolaborasi dengan Ngo juga perlu diusahakan bukan sahaja soal pertumbuhan ekonomi tetapi juga soal keadialan sosial dan memberi fokus kepada manusia . Jadi negara , swasta dan Ngo perlu bekerjasma. Kerjasama inilah yang sedang dilakukan oleh Turki . Kini Turki sedang membangun pesat. Tapi pada sektor sosial juga diushakan seperti basmi kemiskinan. OIC harus melihat soal kemiskinan. 10 tahun sebelum ini kemiskinan sangat berleluasa (  30% ) kini sedang menurun. Kini keadaan sedang memulih. Turki telah dapat atasi kemiskinan dengan bertahap . Jadi Tirki memberi fokus kepada manusia. Jika tidak pembangunan tidak akan berlaku.

Juga Turki sedang membangunkan demokrasi dengan sangat pesat. Turki terbeban dengan isu Syria tetapi ia telah menyumbang banyak seperti Gaza , Myanmar , Somalia . Ini semua boleh dilakukan kerana Turki ada banyak Ngo yang berperanan. Syria sangat perlu dibantu . Turki membuka sempadan untuk membantu pelarian Syria dan ia sangat perlu diberi disokong. Ngo perlu saling belajar sesama Ngos. Beliau menekankan pembinaan solidariti untuk menyumbang dengan lebih bermakna. Ngo perlu mencari jalan untuk berkolaborasi. Kes seperti apa yang berlaku di Mesir iaitu rampasan kuasa di Mesir , Ngo perlu mempunyai pendirian yang sama agar boleh memberi mesej yang jelas kepada isu tersebut.

Penolong Setiausha Agong WAMY,  Dr Badahdah dari Saudi menyampaikan ucapan . Kini ramai umat Islam sedang menderita . Before OIC is little known but now is playing a significant role. When ICHAD was established in OIC in Kampala summit then

Advertisements
Dikirim dalam Minda Presiden

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Perhubungan TERAS

Bagi mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai TERAS Pengupayaan Melayu (TERAS), sila hubungi:

Salman Siddiqiy (019-4013782)
Cikgu Azmi (019-4744856)
Tarmizi (017-5606131)

KELAS BAHASA ARAB
(selangkah memahami al-Quran dan As-sunnah)
Di Kiosk Palestin, Sungai Petani
Hubungi : Ustaz Salman 019-4013782

laman utama
Jumlah Pengunjung
  • 356,118 hits
Kalendar
Disember 2013
I S R K J S A
« Nov   Jan »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
%d bloggers like this: