Transformasi Melayu

Berikut ialah suatu rencana yang TERAS berpendapat berguna untuk bangsa Melayu renungi agar mengambil mana-mana yang difikirkan baik untuk mengangkat daya usaha mandiri dan keusahawanan di kalangan bangsa Melayu Rencana ini TERAS kutip dari seorang penulis Shen Yeen Aun dari web “Shen Yee Aun Di Persada Nusantara”Falsafah Perniagaan Kaum Cina

Sejarah perniagaan cina di tanah Melayu sebenanya bermula pada zaman pemerintahan British di Negara kita. British membawa imigran cina ke tanah Melayu untuk mengusahakan lombong dan ladang. Mereka sebenarnya datang ke sini tanpa membawa ahli keluarga mereka. Motif utama kedatangan mereka adalah untukmencari dan mengumpul duit. Kaum cina juga dipengaruh dengan cerita bahawa tanah Melayu merupakan satu syurga yang mudah mencari duit dan dapat menjadi kaya.

Malangnya cerita yang didengari tidak menggambarkan keadaan yang sebenar.

Pada mulanya bila mereka berada di sini sebenarnya mereka juga hidup dalam keadaan yang serba kekurangan. Ada juga dalam kalangan cina yang ditipu menjadi buruh dan kuli. Walaubagaimanapun kesusahan yang dialami di sini tidak sesusah negara asal. Kita tidak dapat menafikan bayangan awal terhadap tanah Melayu berubah dan pendapatan yang diperoleh amat sedikit tetapi mereka mampu makan dengan kenyang di sini jika hendak dibandingkan dengan negara asal mereka.

Budaya perniagaan yang diamalkan ialah sifat kerajinan. Orang cina percaya sekiranya mereka hendak menjadi seorang peniaga yang berjaya mereka perlu rajin dan bersungguh-sungguh. Kerajinan ini bukan sahaja perlu diamalkan sebelum berjaya tetapi juga selepas berjaya juga perlu kekal rajin.

Mengikut kajian yang diperoleh secara umumnya orang cina yang terlibat dalam perniagaan bekerja 16 hingga 18 jam sehari. Boleh kita bayangkan atau tidak ? Dapat kita bayangkan apabila orang tengah tidur orang cina sudah mula bekerja dan apabila orang sedang tidur orang cina baru tamat bekerja.

Seterusnya orang cina mempunyai mentaliti dan persepsi yang amat unik terhadap perniagaan. Mereka berfikiran bahawa tiada yang menang tak menang semua dan pada masa yang sama kalah tak kalah semua. Mereka juga tak suka berniaga sekiranya tidak menyumbang dari segi bentuk tenaga dan modal. Keuntungan yang diperoleh pula tidak boleh dibelanjakan sewenang-wenangnya kerana keuntungan yang diperoleh harus digunakan untuk menambah modal dan juga untuk melabur.

Musuh utama mereka ialah takut hendak bersaing , takut untuk mencuba dan tak sanggup hadapi kegagalan. Antara pemikiran yang paling ditekankan ialah situasi menang-menang dalam sesuatu urus niaga supaya berlaku keadilan dan kebaikan kepada semua pihak. Orang cina juga tak harap dan bermimpi keuntungan mampu diperoleh dalam sekelip mata sahaja.

Sebelum dan semasa sesuatu perniagaan sedang dijalankan orang cina merancang dengan teliti, bijak dan sistematik. Bagi orang cina sesuatu perniagaan bukan permainan sebaliknya merupakan sesuatu ibaratkan antara hidup dan mati. Oleh itu mereka tidak boleh tersilap merancang pada setiap masa. Perancangan yang baik menjanjikan pulangan dan masa depan perniagaan yang baik manakala perancangan yang dilakukan secara sambil lewa hanya akan memudaratkan sesuatu peniagaan.

Baik atau buruknya sesuatu perniagaan bergantung kepada perancangan yang rapi .

Selain itu , orang cina sentiasa mencari peluang untuk menerokai tempat dan pasaran baru. Mereka tidak akan berhenti di tempat mereka berada. Mereka senantiasa mahu terus maju dan bertambah baik dari satu hari ke satu hari. Oleh itu , cita-cita orang cina adalah membuka sebanyak rantaian perniagaan yang boleh sehingga ada yang membawa rantaian perniagaan mereka ke luar negara.

Sementara itu , peniaga-peniaga cina mudah menyesuaikan diri dengan keadaan. Bangsa Cina merupakan satu bangsa yang paling fleksibel apabila berniaga. Hal ini disebabkan mereka mudah mengeksploitasi keadaan dan pantas belajar menyesuaikan diri dalam pelbagai situasi dan keadaan.

Pada masa yang sama , bangsa cina juga merupakan bangsa yang berpandangan jauh. Sebelum memulakan perniagaan mereka sudah melihat dan meramal perjalanan

Perniagaan mereka sehingga berpuluh-puluh tahun ke depan. Batu loncatan mereka besar tetapi realistik. Boleh dikatakan segala yang difikirkan oleh peniaga ialah masa depan perniagaan , keuntungan yang diperoleh dan berapa rantaian dan pasaran yang mampu ditembusi.

Bangsa Cina juga merupakan satu bangsa yang tak takut kepada persaingan dan kerugian Persaingan digalakkan untuk memotivasikan dan meningkatkan perniagaan dari masa ke masa. Perasaan cemburu tidak digalakkan tetapi perasaan cemburu yang positif harus dibenarkan demi kemajuan. Mereka sanggup menghadapi segala bentuk rintangan , masalah , cabaran , dugaan , kesusahan dan sebagainya. Bagi mereka mustahil seseorang mampu berjaya tanpu mengharungi pelbagai rintangan. Kejayaan yang manis datang dari usaha dan pengorbanan yang pahit.

Sejajar itu , bangsa Cina juga bersifat agressif dalam perniagaan. Tiada sebarang unsure kompromi berkaitan dengan perniagaan dan wang. Terdapat juga perbezaan antara urusan peribadi dengan perniagaan. Oleh itu sesuatu ahli keluarga tidak boleh menggunakan wang yang diperoleh daripada keuntungan perniagaan. Hal peribadi tidak harus dicampurkan dengan perniagaan. Kenyataan tersebut terlalu dipraktikkan sehingga majikan atau bos sendiri tak dibenarkan menggunakan wang keuntungan dengan sesuka hati walaupun perniagaan tersebut miliknya.

Segala peluang harus dieksploitasi dengan baik dan pantas kerana bangsa Cina percaya peluang hanya datang sekali dan sekali terlepas sukar untuk mengejar kembali. Oleh itu , segala tindakan diambil dengan cepat , laju dan pantas. Hal ini disebabkan dipercayai lagi lama tunggu semakin lama sama terbuang. Dipercayai juga semakin lambat bertindak semakin tipis sesuatu peluang.

Dalam pada itu , peniaga yang berjaya juga merupakan peniaga yang berani mengambil risiko. Kalau tak berani mencuba maka sampai bila pun seseorang tidak akan mendapat apa yang dimimpikan sekiranya tak berani mengorak langkah ke arah mimpi yang dimimpikan.

Kegagalan dan kerugian bukan sesuatu yang harus ditakuti oleh setiap peniaga tetapi sesuatu yang telah diramal mungkin berlaku.

Kita harus sedar tiada jaminan dalam dunia ini dan apatah lagi dalam dunia perniagaan yang tidak menentu. Seseorang harus berani mencuba , meneroka , melabur dan juga melancarkan pembaharuan dari masa ke masa. Penakut tidak mungkin berjaya dalam perniagaan kerana seseorang peniaga tidak harus ada perasaan ragu-ragu dalam segala tindakan dan keputusan yang dibuat. Apabila perasaan keraguan timbul maka sesuatu perniagaan akan terhenti di situ dan sukar bergerak ke hadapan.

Falsafah dan budaya seterusnya pula seseorang peniaga mesti bertahan lasak iaitu mempunyai daya ketahanan dan stamina yang kuat. Tiada satu benda yang mampu dikecapi tanpa pengorbanan. Antara pengobanan yang perlu dikorbankan mungkin seluruh simpanan wang sebagai modal , masa bersama keluarga tercinta , masa untuk besuka ria dan melakukan perkara yang disukai.

Seterusnya seseorang peniaga mesti sanggup bekerja siang dan malam walaupun letih dan penat dan kadang-kala sakit juga tidak boleh rehat sesaat pun. Daya ketahanan dari segi mental dan fizikal perlu kuat apabila menghadapi tekanan. Mereka sedar bersusah-susah dahulu dan bersenang-senang kemudian daripada bersenang dahulu dan bersusah kemudian. Tiada alasan yang boleh diberi tetapi mengaku segala kesalahan dan kelemahan demi kemajuan. Segala kekurangan , kelemahan dan kesalahan harus dikaji dan belajar untuk memperbaiki dari masa ke masa.

Sehubungan itu , seseorang dipercayai tidak harus mudah tunduk kepada takdir dan nasib. Walaupun orang cina percaya kepada takdir tetapi tak mudah berserah kepada takdir sebelum mencuba dan berjuang. Sekiranya pada waktu tertentu mereka berada dalam jangka masa yang kurang baik iaitu menanggap sial dan malang maka sebenarnya sial dan malang tidak berkekalan kalau tidak berputus-asa. Mereka berfikiran tiada yang mustahil di dunia ini sekirannya kita berusaha.

Dipercayai juga setiap masalah ada jalan penyelesaiannya. Peniaga yang unggul juga merupakan peniaga yang mempunyai semangat kepahlawanan yang tinggi . Seorang pahlawan mesti gagah , teguh dan berani apabila menghadapi sebarang bentuk tekanan dan cabaran. Seseorang harus berwaspada dan mengambil langkah berjaga-jaga pada setiap masa. Setiap masalah dan bencana yang bakal menimpa harus diketahu awal.

Perniagaan juga dilihat sebagai satu perjuangan yang berada di medan perang. Oleh itu , strategi yang baik dan semangat juang yang tinggi perlu ada.

Feng Shui juga merupakan salah satu elemen yang amat dititik beratkan dalam dunia perniagaan cina. Bangsa cina perlu ada rangsangan dan dorongan psikologi yang baik untuk bergerak ke hadapan. Mereka percaya alam memainkan peranan yang penting dalam kehidupan kita.

Alam dipercayai mempunyai hubungan dengan kelahiran , nasib dan perjalanan masa depan seseorang orang.

Oleh itu , kedudukan dan masa yang sesuai diperlukan untuk memulakan sesuatu perniagaan. Wang beratus hingga berpuluh-puluh ribu sanggup dibelanjakan demi mendapat khidmat pakar Feng Shui yang terbaik. Pemikiran yang unggul perlu ada untuk menjadi antara yang terbaik dalam dunia perniaaan. Mengikut falsafah dan budaya cina bahawa seseorang harus melihat dari pelbagai sudut dan tidak fokus kepada satu pandangan yang sempit sahaja. Matlamat yang jelas perlu diberi perhatian. Otak mesti terus berfikir , berinovasi dan bergerak. Idea pula perlu terus berkembang. Kemahiran membaca pemikiran orang ramai , pesaing dan pekerja juga perlu ada. Oleh itu pemikiran yang unggul melibatkan analisis , membaca , mengingat , meramal , menentukan dan sebagainya.

Adat yang diamalkan dalam perniagaan pula orang cina akan menutup akaun setiap tahun. Sesuatu perniagaan dikira berjaya kalau untung. Segala bentuk hutang harus diselesaikan 3 hari sebelum menjelang tahun baru. Hutang tidak digalakkan dibayar pada tahun baru cina kerana menjadi pantang larang dalam adat cina yang dianggap membawa kesan yang tidak baik.

Segala janji seseorang peniaga harus dikotakan walau sesusah mana. Perniagaan juga tidak digalakkan dibuka pada tahun baru cina. Biasanya selepas setahun bekerja kuat dan keras maka orang cina biasanya akan berehat minama 3 hari hingga maksima 15 hari terus. Setiap pembukaan perniagaan biasanya ada pembakaran mercun.

Pembakaran mercun dipercyai mampu menghalau dan membuang roh , semangat , nasib dan benda yang tidak baik. Majlis pembukaan perniagaan juga harus dibuka pada tengah hari dan kurang baik sekiranya dibuka pada waktu malam.

Sebelum merdeka kaum Cina sebenarnya sudah menguasai ekonomi negara disebabkan oleh dasar pecah dan perintah oleh pihak penjajah iaitu British. Kini sudah

50 tahun kita merdeka adakah kita masih boleh melabelkan kaum Cina sebagai sebuah komuniti yang menguasai ekonomi negara ? Jawapannya tidak walaupun tidak dapat dinafikan terdapat ramai kaum Cina yang kaya dan berjaya dalam sektor ekonomi. Sehubungan itu , sekiranya terdapat juga golongan Melayu yang maju dan mundur maka realitinya terdapat juga kaum Cina yang kaya dan juga miskin pada masa yang sama.

Kumpulan kita melihat setiap kaum masing – masing maju dalam kelajuan yang berbeza. Sememangnya antara 20 orang yang terkaya di Malaysia kebanyakannya terdiri daripada kaum cina tetapi beberapa puluhan individu ini tidak boleh menggambarkan 6.3 juta kaum Cina yang lain. Kemungkinan besar juga total perolehan berpuluh – puluh tokoh korporat ini menyamai dengan percampuran pendapatan 6 juta kaum cina yang lain.

Melalui kaji selidik didapati kaum Cina amat mementingkan pelajaran. Majoriti keluarga amat mengutamakan pelajaran dan biasanya ibu bapa mahupun kadang – kala nenek atau datuk cina sanggup bermatian – matian tidak kira menggunakan cara apa sekali pun untuk memastikan generasi muda dalam keluarga cina mendapat pendidikan yang sempurna. Keluarga cina yang sederhana dan kurang kaya sanggup bekerja 2 hingga 3 pekerjaan tanpa henti demi menyimpan sejumlah wang yang besar untuk pelajaran generasi muda.

Ada juga yang sanggup menjual segala harta yang ada demi pelajaran dan pendidikan. Ada juga yang sanggup berjimat cermat sehingga seperti kais pagi makan pagi , kais petang makan petang yang bermaksud makan dengan amat jimat dan sedikit. Ada juga golongan tua yang sanggup berjalan berbatu – batu jauhnya demi mengutip tin dan menyumbang sedikit dalam pelajaran mahupun pendidikan generasi muda.

Keadaan yang digambarkan jelas menunjukkan biasanya majoriti generasi kaum muda cina berpendidikan tinggi dan dengan ilmu serta sijil yang dimiliki telah memudahkan mereka mencari pekerjaan. Terdapat juga dalam kalangan graduan cina yang menggangur tetapi biasanya mereka tidak menggangur dengan lama sebab mereka tidak putus asa mencari kerja dari utara hinggalah ke selatan. Bagi sesetengah kaum cina tidak kira betapa susah sesuatu perkerjaan itu tetapi asalkan ada pekerjaan untuk mereka untuk bekerja maka mereka sudah mudah puas hati.

Di samping itu , ramai juga golongan cerdik pandai iaitu biasanya golongan profesional cina kini tengah bekerja dan berkhidmat di luar negara. Hasil kajian menunjukkan biasanya golongan ini merupakan pelajar yang berjaya bertapak di Universiti yang terkemuka seperti Universiti Oxford dan Cambridge di United Kindom , Harvard dan Yale di Amerika Syarikat , Ontario di Kanada , Auckland di New Zealand , National University Singapore di Singapore dan sebagainya. Mereka biasanya terus mendapat tawaran pekerjaan sebelum tamat pengajian mereka.

Kategori seterusnya pula golongan yang bekerja di luar negara dengan pekerjaan yang kurang tinggi seperti menjadi buruh , mencuci pinggan penjaga keselamatan , promoter dan sebagainya. Hal ini disebabkan pendapatan mereka akan berlipat kali ganda apabila mereka membawa kembali ke negara kita. Dikatakan dengan hanya mencuci pinggan di United Kingdom bersamaan dengan hampir RM 6000 sebulan. Terdapat juga kategori seterusnya yang memohan untuk bekerja dalam negara sendiri tetapi tidak berjaya mendapat peluang pekerjaan maka mereka keluar untuk mencari rezeki demi meneruskan kehidupan.

Advertisements
7 comments on “Transformasi Melayu
 1. Awang Kata berkata:

  Terima kasih atas rencana ini. Semangat dan daya juang yang tinggi inilah yang perlu dibudayakan oleh bangsa kita Melayu.

 2. nizamuddin hizbullah berkata:

  harap rencana ini dapat di sebarkan dengan lebih meluas lg

 3. liley berkata:

  sejarah melayu banyak memberi pengajaran kepada kita supaya sedar yang kita merupakan bangsa yang satu ketika dulu susah dalam mencari sebuah kemerdekaan yang paling indah buat negara kita sendiri

 4. kamelia berkata:

  orang melayu harus berjihad dalam ekonomi jangan menjadi hamba di negara sendiri. daripada kajian saya orang cina memang pandai mengambil hati pelanggan dalam perniagaan. Manakala orang Melayu tak pandai ambil hati pelanggan, malas nak layan pelanggan, barang tak da. Tolonglah tukar minda kita menjadi orang melayu yang rajin, kurangkan masalah sosial dan terlibat dengan benda-benda yang mengkhayalkan dadah dsbnya.

 5. UMMU SIDDIQI berkata:

  Tertarik dengan artikel transformasi Melayu.Intipati daripada sikap orang cina dalam meningkatkan tahap sosio ekonomi mereka banyak digariskan dalam ajaran ISLAM yang syumul. nampaknya mereka mengamalkan saranan dalam amal Islami berbanding bangsa Melayu yang telah jauh menyimpang daripada ajaran agama mereka.Jika bangsa Melayu kembali mengamalkan ajaran Islam secara menyeluruh pasti umat akan mencapai zaman kegemilangan seperti yang pernah dilalui dahulu.

 6. orang2 melayu islam di negara sendiri perlu menjalankan jihad yang terutama dalam jihad ekonomi untuk sama sama kita setanding dgn mereka yg telah telebih jauh dari kita umumnya.

 7. amin ismail berkata:

  kita.patut.menjadikan.artikel.ini.satu.contoh.dalam.kehidupan.syukran.^__^

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Perhubungan TERAS

Bagi mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai TERAS Pengupayaan Melayu (TERAS), sila hubungi:

Salman Siddiqiy (019-4013782)
Cikgu Azmi (019-4744856)
Tarmizi (017-5606131)

KELAS BAHASA ARAB
(selangkah memahami al-Quran dan As-sunnah)
Di Kiosk Palestin, Sungai Petani
Hubungi : Ustaz Salman 019-4013782

laman utama
Jumlah Pengunjung
 • 368,379 hits
Kalendar
Julai 2018
I S R K J S A
« Mac    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
%d bloggers like this: