PENUNTUT IPT KENA BIJAK URUS BELANJA

MAHASISWA di semua institusi pengajian tinggi (IPT), rata-rata mendapat bantuan pelajaran berbentuk biasiswa atau pinjaman sama ada daripada Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), yayasan negeri, majlis agama Islam, bank dan syarikat swasta.

Sejak masuk ke semester baru setiap tahun pinjaman atau biasiswa terus disalurkan kepada mahasiswa untuk pendidikan di IPT, dan kebanyakan bantuan pelajaran meningkat sehingga RM6,000 dan JPA pula meningkat sehingga RM5,000.

Apabila wang dimasukkan ke akaun mahasiswa, banyak perancangan timbul di kepala mahasiswa iaitu membeli buku rujukan, telefon bimbit baru, komputer, aksesori motosikal dan pakaian.

Daripada kebanyakan perancangan itu hanya beberapa perkara yang menjadi keperluan, yang lain adalah kehendak peribadi yang kadang-kadang melampaui batas.

Apabila ditanya 50 mahasiswa di Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya (UM) secara rawak sama ada menyimpan sedikit wang bantuan yang diberikan, cuma 62 peratus berbuat demikian. Amat memalukan mahasiswa yang sepatutnya menunjukkan contoh yang baik kepada masyarakat sepatutnya mempunyai simpanan untuk masa depan agar tidak menyusahkan orang lain.

Sesetengah mahasiswa yang dalam masa seminggu daripada tarikh menerima wang bantuan sudah habis dibelanjakan membayar hutang kawan serta membeli itu dan ini hingga dia terpaksa berhutang lagi atau terpaksa menyusahkan ibu bapa untuk mendapatkan wang tambahan.

Ada yang membazir membeli rokok, ada juga sanggup pergi ke Genting Highlands untuk berhibur. Amat tidak wajar mahasiswa melakukan perkara negatif itu.

Justeru, pengurusan kewangan di kalangan mahasiswa perlu dikemaskan, yang mana keperluan diutamakan daripada kehendak, pengurusan ini amat penting untuk membentuk peribadi cemerlang pada masa depan dalam realiti masyarakat.

Mohd Hanif Omar dari Jabatan Syariah Pengurusan UM ada menyatakan, kebanyakan mahasiswa tidak mempunyai buku pengurusan kewangan sedangkan ia penting agar aliran kewangan lebih efektif.

Jaringan Nasional Belia Mapan (MAPAN) melihat kewajaran mahasiswa untuk pengurusan kewangan adalah perlu dan wajib agar kewangan mahasiswa ini dialirkan secara betul dan efisyen.

Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang, SM Idris pula menyatakan masyarakat perlulah menjadi pengguna yang bijak dalam segala aspek kehidupan.

Kenyataan ini tidak dapat disangkal lagi kerana Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) dengan pelbagai cara membuat kempen positif agar rakyat Malaysia peka mengenai pengurusan kewangan dan perbelanjaan harian.

KPDNHEP menggunakan media bercetak dan elektronik menggalakkan cara bijak berbelanja dengan slogan ‘pastikan mutu, bandingkan harga, beli yang perlu’. Slogan ini jelas menunjukkan bagaimana masyarakat perlu berbelanja dalam kehidupan seharian secara berhemah agar menjadi pengguna bijak, tidak terkecuali mahasiswa yang perlu berbelanja barang utama seperti buku rujukan.

Mahasiswa yang prihatin terhadap isu pengurusan kewangan ini perlulah peka dan sentiasa saling nasihat menasihati teman sekampus supaya berjimat cermat dan menyimpan agar menjadi mahasiswa yang bijak dalam pengurusan kewangan. Ini boleh dijadikan panduan apabila memasuki alam pekerjaan kelak.


ZULZAIDI MAHMOD,
Hiliran Ampang, Kuala Lumpur.

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Perhubungan TERAS

Bagi mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai TERAS Pengupayaan Melayu (TERAS), sila hubungi:

Salman Siddiqiy (019-4013782)
Cikgu Azmi (019-4744856)
Tarmizi (017-5606131)

KELAS BAHASA ARAB
(selangkah memahami al-Quran dan As-sunnah)
Di Kiosk Palestin, Sungai Petani
Hubungi : Ustaz Salman 019-4013782

laman utama
Jumlah Pengunjung
  • 368,379 hits
Kalendar
Julai 2018
I S R K J S A
« Mac    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
%d bloggers like this: