GANTUNG HUBUNGAN DENGAN MESIR

Kenyataan Media MAPIM
27hb Mac 2014

Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) mengesa Malaysia mengantung hubungan dengan Mesir sehingga keadaan di Mesir kembali stabil setelah mahkamah negara itu menjatuhkan hukuman mati kepada 529 orang awam secara paling luar biasa dan tidak mengikut proses undang-undang yang wajar.

Kami berpendirian adalah menjadi suatu tindakan yang manasabah untuk Malaysia mengambil sikap yang jelas apabila sebuah negara melaksanakan sistem politik diktator yang menzalimi rakyatnya sendiri. Hukuman mati massa ini adalah prisiden pertama seumpamanya dalam sejarah moden Mesir hatta dunia seluruhnya.

Malaysia harus mengambil pendirian yang berprinsip keatas apa yang berlaku di Mesir. Ia harus berani menunjukkan contoh tidak berkompromi dengan kezaliman dimana sahaja ia berlaku.

Kami juga meminta supaya Malaysia mengambil inisiatif mengusulkan kepada PBB dan OIC supaya tindakan diambil keatas Mesir yang sehingga sekarang tidak menunjukkan tanda negara itu akan keluar dari pemerintahan ketenteraan.

Pengumuman Jeneral Fatah El Sisi meletakkan jawatan sebagai Ketua Angkatan Tentera Mesir untuk menawarkan diri bertanding dalam piliharaya Presiden jelas membuktikan sememangnya ujud konspirasi untuk mengekalkan pemerintahan tentera di Mesir telah dirancang sejak awal revolusi 2011 tercetus.

Keputusan Mahkamah itu yang tidak pernah berlaku dalam mana-mana sejarah moden diseluruh dunia bukan sahaja perlu dikecam malah perlaksanaan  hukuman mati itu mesti ditolak .

Ini adalah petanda negara Mesir telah menjunam menjadi negara tidak bertamadun dimana seorang diktator berlagak Firaun dinobatkan dan ia diberi kuasa mutlak melakukan sekehendak hatinya untuk menindas sesiapa sahaja yang ia mahu.

Kami kesal Speaker Parlimen Malaysia kelmarin telah menolak usul Ahli Parlimen Tumpat supaya isu keputusan hukuman mati itu dibahaskan , atas alasan ia tidak perlu disegerakan dan pertimbangan bahawa ia adalah isu perundangan dalam negara Mesir.

Sesungguhnya alasan ini sangat lemah. Sedangkan suara dari PBB sendiri telah melihat hukuman itu adalah melampau proses undang-undang yang biasa dan tidak memenuhi kualifikasi proses pembicaraan yang boleh diterima oleh komuniti antarabangsa.

Kami mengesa supaya usul itu dibahaskan dan satu pendirian yang tegas dikeluarkan dari Parlimen Malaysia agar keputusan Mahkamah itu dibatalkan.

Kami ingin mengingatkan kerajaan Malaysia , Mesir adalah negara  timur tengah yang penting . Penentangan rakyat akibat pemerintahan tentera yang diktator  akan menjadikan Mesir satu lagi negara yang akan musnah seperti Syria dan Iraq.

Mesir akan terus bergolak jika regim tentera  dibiar berlaku zalim kepada rakyatnya sendiri. Tindakan  tentera yang mengguna semua aparatus kerajaan termasuk mahkamah untuk melakukan kezaliman tidak boleh diterima sebagai rakan dalam hubungan diplomatik antarabangsa.

Seperti yang dialami rakyat Syria , kini rakyat Mesir berhadapan dengan regim Fatah El Sisi yang ghairah untuk merebut kuasa .

Sebagai negara OIC yang penting , tindakan regim tentera Mesir yang melanggar hak asasi manusia dan kembali kepada zaman pemerintah diktator , menyebabkan Malaysia perlu mengkaji  semula hubungannya dengan Mesir.

Implikasi hukuman mati massal ini pasti akan mengujudkan ketegangan berpanjangan di Mesir dan akan merebak ke seluruh negara Arab yang lain.

Mohd Azmi Abdul Hamid
Presiden MAPIM

Advertisement
Dikirim dalam Minda Presiden

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Perhubungan TERAS

Bagi mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai TERAS Pengupayaan Melayu (TERAS), sila hubungi:

Salman Siddiqiy (019-4013782)
Cikgu Azmi (019-4744856)
Tarmizi (017-5606131)

KELAS BAHASA ARAB
(selangkah memahami al-Quran dan As-sunnah)
Di Kiosk Palestin, Sungai Petani
Hubungi : Ustaz Salman 019-4013782

laman utama
Jumlah Pengunjung
  • 440,773 hits
Kalendar
Mac 2014
I S R K J S A
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
%d bloggers like this: